Hold érdekességek, cikkek > Hold - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Hold érdekességek, cikkek > 23 weboldal. Kategória leírása: Holdhoz kapcsolódó tudományos cikkek, érdekességek, információs oldalak gyűjteménye. Minden ami Hold!
Szponzorált linkek
Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hold

A Hold (nagybetűvel) a Föld kísérőjét (holdját) jelenti. A Földtől való átlagos távolsága 384 403 kilométer, nagyjából a Föld átmérőjének 30-szorosa, más mértékegység szerint 0,002 CsE, vagy 1,3 fénymásodperc (a Nap visszaverődő fénye 1,3 másodperc alatt jut el róla a földi megfigyelőhöz). Átmérője 3476 kilométer, hozzávetőleg a Földének negyede. Ezzel a Hold a Jupiter három holdja, a Ganümédész, a Kalliszto és az Io, valamint a Szaturnusz Titán holdja után a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja.

Wikipédia
Gázkitörések
http://index.hu/tudomany/urkutatas/hold140108/

Évszázadok óta ismertek a Hold felszínén hirtelen jelentkező felfénylések, elhalványodások, melyekre még a mai űrkutatási eredmények mellett sincs egyértelmű magyarázat, írja a hírek.csillagászat.hu portál.

Gázkitörések
Galilei műve
http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/egyetemes_kesokozepkor_csillagas ...

New Yorkban felbukkant Galilei műve, a Sidereus Nuncius egyik eredeti példánya. A 400 éves mű érdekessége, hogy a csillagász saját kezűleg készített rajzai először ábrázolják a Hold „hegyeit és tengereit”, korábban azt hitték ugyanis, hogy holdunk szabályos gömb alakú.

Galilei műve
A Hold és hatásai a Földre
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/termesz/csillag/holdhat/html/index.htm

Már azelőtt is köztudott volt, hogy a Hold száraz, halott bolygó, felszínének legnagyobb része kietlen sivataghoz hasonlít, amelyet itt-ott meteoritkráterek, sima medencék vagy hegyláncok szakítanak meg. Légköre, folyékony vize, sőt, valódi talaja sincs, ezért élőlények léte sem valószínű. Az újabb, alaposabb megfigyelések jórészt csak ezt erősítették meg. A tudósok is többet vártak az expedícióktól, legalábbis magának a Holdnak a keletkezését és történetét szerették volna kideríteni; egyes ambíciózusabb elképzelések szerint a visszahozott kőzetmintákból rekonstruálható lenne a Naprendszer kialakulása is. Ám a holdkőzetek részletes analízise nem igazolta a reményeket; valójában több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt.

A Hold és hatásai a Földre
Hold-szálloda tervek
http://www.sg.hu/cikk.php?cid=16169&PHPSESSID=6877dc5f23bdfb9c5c85a4899de9a531

"Isten hozta Önöket üdülésük helyszínén: a Holdon." - szól majd talán valamikor a hangosbemondó, miután az űrturistákat szállító űrrepülőgép megérkezett a Hold felszínére, és az utasokat egy speciális felszíni szállítójármű elfuvarozza szállodájukba.

Hold-szálloda tervek
Holdátmérrő
http://alpha.dfmk.hu/~albireo/holdfogy/atmero.htm

Hogyan mérhetjük meg a hold átmérőjét? Ismeretterjesztő cikk.

Holdátmérrő
Kínai térkép
http://ufo.zug.hu/hir/kinai-holdterkep_57.php

A Hold körüli pályára tervezett Hold-istennőt, azaz a Csang-o ji-hao űrszondát várhatóan 2007 második felében bocsátják fel.

Kínai térkép
Csillagászati kilátó
http://www.sg.hu/cikkek/29932/csillagaszati_kilato_lesz_a_holdbol

A kopár Hold a csillagászok paradicsomává válhat, ideális hellyé a teleszkópok és más csillagászati eszközök számára, ahonnan eddig soha nem tapasztalt rálátást nyernénk a világűrre.

Csillagászati kilátó
A fogantatás
http://www.csaladinet.hu/hirek/csaladtervezes/terhesseg_szules/10122/

A huszadik század közepe óta ismert az Eugen Jonas által kidolgozott holdfázis-elmélet. Abból indul ki, hogy a szervezetben a Hold uralma alá tartozik a gyomor, az anyaméh, az emlők, a test folyadékháztartása, az agyállomány, a likvor (agyvíz), nőknél a jobb, férfiaknál a bal szem. A Hold befolyásolja a sejtek gyarapodását, a test növekedését, s általában minden periodikus működést.

A fogantatás
Kína bányászna
http://index.hu/tudomany/kbnyh071025/

A hélium-3 lehet az egyik fontos nyersanyag, amelyet a Holdon nagy mennyiségben ki lehetne termelni, ott ugyanis nagy készletei vannak ennek a Földön viszonylag ritka izotópnak, amely a jövendő magfúziós reaktorok fűtőanyaga lehet.

Kína bányászna
A Földből szakadt ki a Hold?
http://www.fn.hu/tudomany/20080915/foldbol_szakadt_ki/

A Holdon talált víz arra utal, hogy a Föld és kísérő égitestje egykoron egységet alkotott - legalábbis erre következtetnek amerikai kutatók a holdkőzetek víztartalmának vizsgálata alapján.

A Földből szakadt ki a Hold?
Célpont
http://ufo.zug.hu/hir/celpont-a-hold_56.php

A japán Selene űrszonda elérte égi kísérőnket, miközben az Egyesült Államok, India, Kína és Németország is tervezi saját holdszondáit. Elképzelhető, hogy egy újabb, a Hold meghódítására irányuló űrverseny kezdődik. A szonda 2007. október 3-án Hold körüli pályára állt. Az űreszköz kezdeti pályája igen elnyúlt alakú volt, a Hold felszínétől mért távolsága 101 és 11 741 kilométer között ingadozott. Azóta kisebb pályamódosításokkal fokozatosan változtatja útvonalát.

Célpont
Pulit a Holdra! - Google Lunar XPRIZE
http://www.pulitaholdra.hu

A Pulit a Holdra! weboldal célja, hogy támogassa a Puli Space Technologies küldetését, és segítsen azok számára módot és lehetőséget kínálni a támogatásra, akik szeretnének segíteni a Google Lunar XPRIZE versenyen induló magyar csapaton. A GLXP kihívásának teljesítéséhez szükséges egy olyan robot megépítése mely képes a Hold felszínén 500 méter megtételére, egy panorámakép készítésére és annak eljuttatására a Földre. A Puli egy a landertől független rover megépítése mellett döntött, mely négy botkerék segítségével fogja leküzdeni a terepakadályokat, körülbelül 10 kg-os lesz, a működéshez szükséges energiát pedig a napból fogja nyerni. Támogasd Te is a Puli Space Technologies csapatát, hogy eljusson a Holdra!

Pulit a Holdra! - Google Lunar XPRIZE
Noé bárkája
http://www.sg.hu/cikkek/33634/noe_barkaja_a_holdon

Az Európai Űrhivatal vezető tudósa szerint a Holdon létre kellene hozni egy új Noé bárkáját arra az esetre, ha a Földre pusztítást zúdítana egy aszteroida vagy egy nukleáris holokauszt.

Noé bárkája
Rossz hír a holdkolonizálók számára
http://www.sg.hu/cikkek/29839/rossz_hir_a_holdkolonizalok_szamara

A Hold rejtélyes sarkvidéki krátereiről készült eddigi legrészletesebb elemzés semmi jelét nem találta annak a hatalmas jég mennyiségnek, amiben a tudósok reménykedtek a jövő holdkolóniáinak ellátásához.

Rossz hír a holdkolonizálók számára
Hirdetések
Előző lap [1] 2 Következő lap
Oldal leírása
hold.wyw.hu: Hold katalógus. Telihold, holdnaptár, holdfogyatkozás, holdkórosság. Ember a holdon.
Gyűjteményünkben 168 válogatott hold témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 168 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 4884